Cappella Pratensis en Geerten Liefting

Vrijdag 10 juni 2022 | 20:15 | € 17,50 (tot 16 jaar gratis) | bestel kaarten

Afgelopen jaar herdacht de wereld de dood van de Frans-Vlaamse componist Josquin Desprez, 500 jaar geleden. hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist van de Renaissance. Zoals de naam van Josquin Desprez vandaag de dag in één adem wordt genoemd met renaissancekunstenaars als Raphael en Michelangelo, was dat in zijn eigen tijd niet minder het geval. Josquin was echt een legende in zijn eigen tijd, de beroemdste van de Frans-Vlaamse componisten die roem en fortuin zochten in Italië. Deze roem opende de deur naar benoemingen in topensembles in Milaan en Ferrara, maar zijn belangrijkste betrekking was als zanger en componist in de Sixtijnse Kapel in Rome.

De polyfone Missa Ave maris stella, gecomponeerd door Josquin voor de viering van de Aankondiging in de Sixtijnse Kapel, wordt contrastvol afgewisseld met werken voor gregoriaans koor en orgel van de 20ste-eeuwse Franse componisten Marcel Dupré en Olivier Latry, met Geerten Liefting op het imposante hooforgel van de Sint-Bonaventurakerk.

Het vocale ensemble Cappella Pratensis is bij uitstek dé specialist in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven). In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers.

Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject De Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt.

Geerten Liefting studeerde orgel, kerkmuziek, improvisatie, compositie en koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht, Antwerpen en Rotterdam bij ondermeer Reitze Smits, Wim Henderickx, Luc van Hove en Wiecher Mandemaker. Daarnaast studeerde hij Improvisatie bij Hayo Boerema en Cor Ardesch en compositie bij Peter Jan Wagemans.

Geerten is sinds augustus 2007 dirigent-organist van de Heilige Bonaventura te Woerden en tevens assistent-organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en vesperorganist van de Domkerk te Utrecht.

Als organist won hij eerste en tweede prijzen op diverse grote internationale concoursen. Hij trad op bij producties van bijvoorbeeld Festival Voor de Wind, Culturele Caravaan en verzorgde grote producties met koren als de Laurenscantorij, het Ribatutta Ensemble en het Nederlands Blazersensemble.

In 2013 won hij de eerste prijs op het Hinsz- compositieconcours te Kampen, waar het Nederlands Kamerkoor zijn werk ‘Renovatio Mundi’ in première bracht. Geerten geeft veel concerten en componeert voor diverse bezettingen.

Programma
Josquin Desprez (c.1450-1521) | Hymnus: Ave maris stella | koor
Josquin Desprez | Missa Ave maris stella: Kyrie, Gloria | koor
Marcel Dupré | Ave maris stella |orgel enkoor
Josquin Desprez | Missa Ave maris stella Credo, Sanctus, Agnus Dei | koor
Olivier Latry (1962) | Salve Regina | orgel en koor

Reacties zijn gesloten.