Matthijs Koene en Geerten van de Wetering

Vrijdag 9 september 2022 | 20:15 | € 12,50 (tot 16 jaar gratis) | bestel kaarten

Je zou het misschien niet meteen denken, maar de panfluit is werkelijk een fantastisch instrument. Zeker in combinatie met de orgels in de Bonaventurakerk en de royale akoestiek. De internationaal vermaarde panfluitist Matthijs Koene en organist Geerten van de Wetering hebben veel muziek gearrangeerd voor orgel en panfluit en spelen een schitterend programma met muziek van Jehan Alain, Calliope Tsoupaki en Roderik de Man; dus ook muziek die in Nederland gecomponeerd is! Van de Wetering is overigens geen onbekende in Woerden, hij is dirigent van het Woerdens Kamerkoor.

Geerten van de Wetering (1985) is een veelzijdig musicus, die graag uitdagende en verrassende programma’s rond het orgel maakt, bijvoorbeeld in combinatie met dans, elektronische muziek, film of video-art. Geerten is actief als organist en dirigent. Improvisatie is een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Ook brengt hij met regelmaat nieuwe werken in première: hij speelde o.a. premières van composities van Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Daarnaast werkt hij geregeld mee aan radio- en CD-opnames. In 2018 verscheen zijn eerste solo-cd, die in de pers enthousiast ontvangen werd. Geerten concerteert in binnen- en buitenland. Sinds enige tijd heeft hij zich ook toegelegd op het componeren en arrangeren van muziek, recent zijn enkele werken van hem uitgegeven. Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend musicus is Geerten ook actief als artistiek adviseur en in diverse bestuursfuncties.

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en leidt met regelmaat projectkoren. Hij studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).

Matthijs Koene wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van zijn tijd. Zijn visie en speelwijze hebben de technische en expressieve mogelijkheden van zijn instrument enorm uitgebreid en is grensverleggend. Hierdoor is de panfluit erin geslaagd een entree te maken in de klassieke muziekwereld.

Het repertoire van Matthijs omvat werken van de vroege renaissance tot aan de 21e eeuwse muziek. Hij heeft veel componisten geïnspireerd om stukken voor panfluit te schrijven. Tot nu toe zijn er meer dan 200 nieuwe creaties gegenereerd, voornamelijk gewijd aan Matthijs: Solowerken, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten. Veelal ontstaan uit diepgaande samenwerkingen met componisten als: Roderik de Man, Daan Manneke, Calliope Tsoupaki, Klaas de Vries, Theo Loevendie, Fabio Nieder, Martijn Padding en Klas Torstensson.

Matthijs heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam (2003). In 2006 won hij de IBLA Grote Prijs. Onlangs ontving de cd ‘La Flute de Pan & Quintettes’ van Jean Cras een Diapason d ‘Or.

Enkele succesvolle optredens op toonaangevende podia zijn het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Carnegie Hall New York en het Auditori Barcelona.

Matthijs kreeg zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam af met onderscheiding. Kort daarna, in 2005, werd hij benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

Aankomend project is de voltooiing van een panfluit in samenwerking met de Nederlandse orgelbouwer Flentrop, gefinancierd door het Nationaal Fonds voor Muziekinstrumenten. Daarnaast werkt Matthijs aan een solo-album met werken van Gubaidulina, Kagel, Pousseur Reich en Stockhausen.

Reacties zijn gesloten.