02-06 Margreeth Chr. de Jong

Vrijdag 2 juni  2023 | 20:15 | € 17,50 (tot 16 jaar gratis) | bestel kaarten

Margreeth Chr. [Margaretha Christina] de Jong (*1961) sloot in 1986 haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond van deze zeer uitzonderlijke prestatie verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland. De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).

In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique “Arts – Sciences – Lettres” te Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het College van Burgemeester en Wethouders van Middelburg benoemde haar in 2014 tot stadsorganist, waarmee in de Zeeuwse hoofdstad na twee eeuwen een oude traditie in ere werd hersteld. Margreeth Chr. de Jong is daarmee tevens de eerste vrouw in de geschiedenis van deze eerbiedwaardige Middelburgse traditie; bovendien wordt van haar verwacht, dat ze hierbij zich ook als componiste manifesteert.

Margreeth Chr. de Jong is werkzaam als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Zij gaf talrijke concerten in de belangrijkste orgelconcertseries van Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Sedert januari 2005 doceert zij aan University College Roosevelt, het internationale Honours College van de Universiteit Utrecht te Middelburg.

Daarnaast is zij zeer actief als componiste. Haar oeuvre omvat in 2021 meer dan 120 opusnummers. Zij heeft geschreven voor orgel, koor, solozang en orgel, orgel met verschillende instrumenten, piano en strijkorkest. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en in de USA.

Programma orgelconcert Margreeth de Jong

 

Koororgel

Margaretha Christina de Jong                    Uit ‘Lyric Suite’, opus 84
1961                                                                    – Prelude
– Scherzo

Transeptorgel

Johann Sebastian Bach                                 Praeludium und Fuge in b, BWV 867
1685-1750                                                        arr. Max Reger

César Franck                                                     Choral 3 en la
1822-1890

Hoofdorgel

Alexandre Guilmant                                       Uit Sonate 7, opus 89
1837-1911                                                        – Intermezzo
– Grand Choeur

Margaretha Christina de Jong                    Uit ‘Sieben Tänze’, opus 60
1961                                                                    – Fandango
– Tango

Fantasia on “All people that on earth do dwell”, opus 109

All people that on earth do dwell,
Sing to the Lord with cheerful voice.
Serve Him with joy, His praises tell,
Come now before Him, and rejoice!

 

 

Reacties zijn gesloten.